צור קשר

להורים שלך מגיע יותר!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    השפעת המוזיקה על בני הגיל השלישי

    את ההשפעה האדירה של המוזיקה על נפש האדם כולנו חווים יום יום. שירים ומנגינות משפיעים על מצבי הרוח שלנו ויכולים לגרום לנו לדמוע מהתרגשות, להפוך שמחים בן רגע ולנוע לפי הקצב ללא כל שליטה. המוזיקה תמיד נמצאת שם ברקע, לעתים אנחנו כלל לא שמים לב אליה ועלולים לקחת אותה כמובנת מאליה; אולם חוקרים רבים מתמקדים בהשפעה הייחודית של המוזיקה עלינו, ורואים בה מושא מרתק למחקר.

    איך משפיעה המוזיקה על חיינו?

    מתוצאות המוני המחקרים שנערכו בנושא עולים יתרונות שונים ומשמעותיים של המוזיקה. לדוגמה, התגלה כי המוזיקה משפיעה על תפקוד המוח שלנו ומגבירה הפרשה של חומרים כמו דופמין, הממלא תפקיד חשוב במנגנון העונג שלנו וגורם לנו להרגשה טובה; ואוקסיטוצין, שתורם ליצירת קשרים משמעותיים עם אנשים אחרים. ממצא מעניין העלה כי בעת הקשבה למוזיקה, כמעט כל המוח שלנו מופעל, ולא רק החלק במוח האחראי על עיבוד צלילים. ממצא זה יכול להסביר את התגובות המגוונות שלנו למוזיקה – הרגשיות, הגופניות וכד’.

    טיפול במוזיקה

    לא מפתיע, אם כן, שהשפעותיה החיוביות של המוזיקה מנוצלות לצרכים טיפוליים. יתרונותיה של המוזיקה מתבטאים בכך שהיא שפה ספונטנית – קלה ללמידה, ואוניברסלית – נוגעת לכולם ומעבירה רגשות. על כן, טיפול במוזיקה מתמקד לעתים קרובות בעבודה על קשיים רגשיים שונים. טיפול במוזיקה מתאים למגוון אוכלוסיות ונפוץ מאוד גם בטיפול בקשישים. מחלת אלצהיימר מהווה דוגמה טובה למצב רפואי שנמצא כי למוזיקה השפעה חיובית ביותר לגביו, ומחקרים שונים שנערכו בתחום מצביעים על השפעה חיובית של המוזיקה על המחלה. למשל, מחקר שערכה ד”ר אילת דסה בחן כיצד משפיעה שירה בקבוצת טיפול במוזיקה על היכולת השפתית של חולי אלצהיימר. מתוצאות המחקר עלה כי בקרב החולים שהשתתפו בקבוצות המחקר, נעצרה הדרדרות היכולת השפתית, בעוד שבקבוצת הביקורת ניכרה ירידה ביכולת.

    לייעוץ ללא עלות

    מחקר נוסף, שנערך על ידי המרכז הרפואי הישראלי לאלצהיימר בשיתוף עם מכללת עמק יזרעאל ובהנחייתה של ד”ר אילת דסה, בחן את השפעתה של המוזיקה על מידת חוסר השקט בקרב דיירים חולי אלצהיימר המתגוררים במרכז. תוצאות המחקר הראו ירידה משמעותית ברמת חוסר השקט של הדיירים בעת השמעת המוזיקה. באותו זמן נצפו גם התנהגויות חיוביות כמו שירה, תיפוף, חיוך ועוד. המינון של התנהגויות חיוביות אלה ירד כאשר לא הושמעה מוזיקה, זאת לצד עלייה במספר ההתנהגויות הבעייתיות. לפי הפסיכיאטר המוכר ד”ר אוליבר סאקס, יתרון נוסף של המוזיקה שמתבטא בעבודה עם חולי אלצהיימר טמון בכך שהיא מעוררת זכרונות ורגשות. לדבריו, גם חולי אלצהיימר שאינם מתקשרים מגיבים לעתים למוזיקה, והשירים הישנים והמוכרים מעניקים להם גישה מסוימת לזכרונות ולרגשות שאינם נגישים להם עוד.

    מוזיקה בבתי אבות

    כיום, בתי אבות מבינים את החשיבות של הענקת עזרה לקשישים במגוון תחומים, גם כאלה שאינם רפואיים. לרוב שמים דגש על החיים החברתיים, על הפנאי והתחביבים ועל איכות החיים. זקנה לא נתפסת עוד כשלילית, ומבינים שבתקופה זו, לצד הקשיים שהיא מביאה עמה, טמונות גם הזדמנויות רבות לאיכות חיים גבוהה. השפעתה של המוזיקה על איכות החיים הוכחה במגוון מחקרים: למשל, בסקירת מחקרים שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול בכתב העתTrends in Cognitive Sciences, הופיע מחקר שהראה כי מוזיקה מפחיתה את רמת החרדה ומורידה את שיעורי הורמון הלחץ, קורטיזול. בנוסף ליכולתה המופלאה להפחית מתחים, המוזיקה גם מסייעת בהתמודדות עם קשיים ומצוקות, ומאפשרת לקשישים לשמור על חיוניות ועל שמחת חיים גם בגיל השלישי. אין ספק, אם כך, שגם בתקופת הזקנה – לא פג קסמה של המוזיקה.

    ** שיטת הטיפול במוזיקה מיושמת בבתי הבאת שמפעילה קבוצת מוריה והיא מניבה תוצאות מאוווד מוצלחות!

    מאמרים נוספים

    Card image
    התמודדות היומיומית עם אנשים במצב סיעודי

    מטפלת סיעודי היא אשת מקצוע שתפקידה לא פשוט. ההתמודדות היומיומית עם אנשים במצב סיעודי, דורשת...

    המשך קריאה >
    Card image
    בית מגורים אשר מאפשר תחושה של בית

    בית אבות בצפון- הוא בית מגורים הקיים בצפון הארץ מעפולה ועד כפר הוורדים, אשר מאפשר...

    המשך קריאה >
    Card image
    בית רקנאטי מקבוצת מוריה

    בשכונת וילות קטנה ושקטה בפתח תקווה שוכן לו דיור מוגן בית רקנאטי מקבוצת מוריה, סמוך...

    המשך קריאה >
    Card image
    איך בוחרים דיור מוגן?

    מעבר לדיור מוגן הינו החלטה חשובה ביותר שתגדיר את עידן הזהב שלכם על כל היבטיו...

    המשך קריאה >
    Card image
    מטפלת סיעודית לקשישים

    קשישים רבים זקוקים בשלב זה של חייהם לעזרה חיצונית בשל מחלה, ניתוח, פציעה או קושי...

    המשך קריאה >
    Card image
    מה זה רפורמה בסיעוד?

    הרפורמה בסיעוד הינה תכנית סיעוד חדשה שנכנסה לתוקף בנובמבר 2018. במסגרת הרפורמה, נוספו לגמלת הסיעוד רמות נוספות,...

    המשך קריאה >
    Card image
    שירותי טרום סיעוד

    הגשת בקשה לגמלת סיעוד עלולה להיות תהליך ארוך ועבור חלק מהקשישים זו יכולה להיות בעיה,...

    המשך קריאה >
    Card image
    מטפלים סיעודיים, איך לבחור את המטפל הנכון

    הגיע הזמן שהוריכם צריכים מטפל סיעודי? בשנת 1988 נחקק בישראל חוק סיעוד שמעגן את זכותם של אנשים הזקוקים...

    המשך קריאה >